Nytt kassasystem för Nära Dej i Överturingen tack vare investeringsstöd

Nära Dej-butiken Träffpunkt Haverö är bygdens knutpunkt och en lokal samlingsplats för byborna. I höstas tog de nya ägarna Josefine och Ida över butiken. I samma veva fick de ett helt nytt kassasystem, tack vare investeringsstöd från Landsbygdsprogrammet.

Mitt i det lilla samhället Överturingen, i Haverö socken i Medelpad, ligger byns mesta samlingsplats, Nära Dej-butiken Träffpunkt Haverö. Hit kommer bybor och fjällturister för att handla matvaror, ta en god fika med nybakt bulle, tanka bilen, hämta apoteks- och systembolagsvaror, köpa fiskekort och mycket mer. I höstas tog vännerna Josefine Jonsson och Ida Svensson över butiken efter sina svärföräldrar och blev handlare på heltid.

– Vi hade jobbat lite extra i butiken innan, men sen oktober är det vi som äger den och jobbar här på heltid, berättar Ida.

Sökte och fick stödpengar

Strax efter att de tog över uppgraderades butiken med ett nytt kassasystem från Wave, ny kyl och frys, en modern kassadisk samt en ny pantmaskin. Allt tack vare att butiken har ansökt om och fått investeringsstöd genom Landsbygdsprogrammet. Det var den förra ägaren Siw Andersson, Josefines och Idas svärmor, som inledde processen med ansökan under 2020.

– Det gamla kassasystemet hade kajkat ur totalt och vi behövde verkligen ett nytt. Men det är en stor investering, så när jag fick höra talas om att man som butik i glesbygden kunde söka investeringsstöd hos länsstyrelsen så gjorde vi det.

Butiken sökte stöd för alla de nya investeringarna. Allting blev beviljat och stödet, som kan liknas vid ett slags avskrivningslån som löper på fem år, blev på hela 90 procent av kostnaden.

– Det var verkligen jättebra, för nu fick butiken ett rejält lyft inför ägarbytet. Utan stödet hade vi inte kunnat göra de här stora investeringarna, säger Siw och tipsar om att ta hjälp för att fylla i ansökan eftersom det är en hel del att hålla reda på:

– Själv tog jag hjälp av en fristående konsult, Agneta Sörman, som i samarbete med länsstyrelserna hjälper företag i hela Norrland med den här typen av ansökningar. Det var väldigt bra för det förenklade för oss.

 

Logiskt och lätt att lära sig

De nya ägarna Josefine och Ida är glada över moderniseringen i butiken, inte minst det nya kassasystemet med alla sina funktioner.

– Det var verkligen dags att byta ut kassasystemet för det gamla funkade inte alls bra. Det var en massa manuellt arbete och strul med det, säger Josefine och får medhåll av Ida:

– I det gamla systemet var vi ofta tvungna att läsa in PLU-koder manuellt från en liten bok. Nu går allting rätt in i datorn och vi slipper göra så mycket för hand.

Som nyblivna butiksägare, med allt vad det innebär av nya rutiner, tycker Josefine och Ida att det är skönt att Wavekassan har varit så enkel att lära sig.

– Den är logiskt uppbyggd så det har varit väldigt lätt att lära sig grunderna snabbt. Om vi har undrat över något har vi bara ringt supporten, som har öppet varje dag, och fått jättebra hjälp direkt, säger Ida.

Ida Svensson & Josefine Jonsson, butidsägare på Nära Dej-butiken Träffpunkt Haverö i Överturingen

Wavekassan är logiskt uppbyggd så det har varit väldigt lätt att lära sig grunderna snabbt. Om vi har undrat över något har vi bara ringt supporten, som har öppet varje dag, och fått jättebra hjälp direkt.

Stödet håller bygden levande

Trots att hon inte längre är ägare har Siw Andersson fortfarande ett visst engagemang i butiken eftersom hon hjälper till med bokföringen. Även hon är positiv till kassasystemet som hon var med och köpte in.

– Jag har visserligen aldrig stått i butiken själv, det var min sambos jobb, men jag har alltid skött ekonomin och då är det suveränt med transporten av SIE-filer direkt in i systemet. Samma sak med prisfiler och kampanjer – allt går direkt in i systemet, smärtfritt och smidigt, säger hon och tillägger:

– Det är tur för glesbygden att det finns sånt här investeringsstöd, det hjälper oss att hålla bygden levande!

 

 

Text: Karin Cedronius
Foto: Amanda Freskgård
Publiceringsdag: 2021-05-10